Gezondheidsmassages -> Manuele Lymfedrainage massage

Gezondheidsmassage

MANUELE LYMFEDRAINAGE

Manuele Lymfedrainage (MLD) is een massagetechniek die wordt toegepast bij vochtophopingen in het lichaam (oedeem). De massage voelt vaak aangenaam aan voor de cliënt en zorgt voor verlichting van de klachten.

Lymfedrainage is een behandeling van oedeem, een teveel aan vocht dat zich ophoopt op één of meerdere plaatsen in het lichaam. Om de verstoorde vochtcirculatie op gang te brengen kan lymfedrainage helpen. De behandeling bestaat uit massage. Door het lymfestelsel te stimuleren wordt het vocht afgevoerd en beter over het lichaam verdeeld. Ik masseer in de stroomrichting van de lymfebanen en breng overtollig vocht naar een plek waar het lymfesysteem nog goed functioneert, zodat het vocht daarna op een natuurlijke manier wordt verwerkt. Lymfedrainage geneest niet, maar voorkomt of beperkt de effecten van oedeem.

Lymfedrainage is één element van een oedeembehandeling. Een grote rol is ook weggelegd voor voorlichting, oefentherapie en hulpmiddelen als steunkousen, tape en drukverbanden.

Lymfedrainage is een massagevorm. Een gezondheidsmassage. Met heel zachte drukkende bewegingen stimuleer ik de afvoer van vocht, en daarmee vaak ook van gifstoffen. Een geduldwerkje dus. Voor de persoon die de massage ondergaat voelt het daarentegen meestal aan als een prettige massage. De vochtafvoer door de lymfedrainage vermindert de druk op de huid en/of organen. Daardoor nemen pijnklachten af.

Bij oedeem is lymfedrainage een veel toegepaste behandeling. Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam. Het kent meerdere oorzaken, maar komt vaak door het slecht functioneren of ontbreken van de lymfeklieren. Die kunnen bijvoorbeeld beschadigd of verwijderd zijn bij een operatie. Zo ontstaat een lymfeoedeem van de arm vaak na het weghalen van lymfeklieren in de oksels bij een borstkankeroperatie.

Lymfeklieren zijn belangrijk voor een goede vochtcirculatie in ons lichaam en voor ons afweersysteem. De lymfe neemt stoffen op die in weefsels niet thuishoren zoals een te veel aan eiwitten, water of bacteriën. Het aparte lymfevatenstelsel zorgt ervoor dat al het overtollige wordt afgevoerd en stimuleert tegelijkertijd ons immuunsysteem.