Blessure preventie

BLESSURE PREVENTIE

Je spier is geen elastiekje, Je hoofd heeft geen airbag en sportherstel is geen wedstrijd. Blessures maken dat je minder positief gaan denken over sport en bewegen. Preventie is er om sportblessures te voorkomen. Slechts twee derde van alle sporters doet iets aan preventie.

Er zijn drie soorten blessures: gewone sportblessures, acute sportblessures en chronische sportblessures. De meest voorkomende sportblessures zijn de acute sportblessures.

Acute sportblessures komen meestal voor door een klap, een val, een botsing of een verkeerde beweging. Als gevolg hiervan kan dan een zwelling, kneuzing, scheuring, verstuiking of botbreuk ontstaan.

‘Goede voorbereiding is het halve werk’

Chronische blessures zijn eigenlijk de vervelendste soort sportblessures. Een chronische blessure, die ook wel een overbelastingsblessure genoemd wordt, ontstaat door het te vaak herhalen van een bepaalde beweging, hierdoor kunnen bepaalde spieren en pezen overbelast worden. Het vervelende van chronische sportblessure is dat het genezingsproces vaak heel erg lang duurt.

Gewone sportblessures komen zeer vaak voor. Zij worden vooral veroorzaakt door onjuiste trainingsmethodes of een slechte voorbereiding. Denk aan geen of een veel te korte en/of onjuiste warming-up. Maar ook aan een slechte conditie. Men wil veel verder gaan dan men eigenlijk kan. Men loopt dus te hard van stapel. Ook ontstaan blesures door slecht materiaal, verkeerd schoeisel, een slechte houding, het ontbreken van een goede cooling-down, en een slechte of geen begeleiding. Een sportmassage helpt blessures te voorkomen.